Renklerin Görsel Etkileri

Bodrum İç Mimarlık

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Renklerin Görsel Etkileri ve Psikolojik Etkileri

Bodrum İç Mimarlık, hastane ve hastalar ile renk ilişkileri konusuna uygun görülen rengin genellikle beyaz olduğunu, fakat, sıcak renkler ve özellikle de açık yeşilin en iyi seçenekler olduğunu belirtmektedir.

Beyazın hakim olduğu bir mekanda, beyaz, renk tarama kalitesi düşük olduğu için hastalarda rahatsızlık yaratabilir; daha soluk görünmelerine yol açar. İlgi çekici detaylarla birlikte kullanılan yatıştırıcı renkler hastanın iyileşme sürecinin hızlanmasına katkı yapar.

Kırmızı ve Turuncu psikolojik anlamda canlandırıcı ve sıcak olduğu için genel kullanıma açık alanlar için uygundur.

Sarı hasta veya muayene odalarında kullanıldığında, hastalıklı görünümü daha davurgular ve hastaya tanı koyulurken yanılgıya düşülmesine yol açabilir. Sıcak renkler hastanenin kurumsal kimliğini dışa vuran alanları insanlar için çekici hale getirmekte de kullanılır.

Bodrum İç Mimarlık‘a göre, tören mekanları veya tiyatro salonları kırmızı ve altın renkleriyle dekore edilmelidir. Böylece, yüksek tören havasının oluşturulması amaçlanmaktadır. Yazı masaları hala yeşil kumaşla kaplanmalıdır, zira bitki aleminin rengi olan yeşil, serin ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir.

Turuncu

Turuncu: Titreşimi kırmızıdan daha azdır. Hareket ve canlılık doğurur. Yaşama şevkini ve kudretini artırır. Güneşin parlaklık ve sıcaklık hissini verir. Eğlencenin rengidir.
Kahverengiye yaklaştıkça sükunet vermeye başlar. Turuncu rengin büyük bir aktif tesiri vardır.
Sarı: Sıcak ve ışıklı bir renk olması nedeniyle neşe, hareket ve canlılık veren uyarıcı bir renktir. Fikir ve zekayı açar. Parlak sarı ışık kan dolaşımı üzerinde olumlu tesir yapar.
Uzun süre bakıldığında sinir sistemini uyarır ve kan dolaşımını rahatlatır. En parlak renktir. Bodrum İç Mimarlık tarafından açıklanan etkilerin yanısıra sarının hastanede kullanımının hastalıklı görünüme yol açabildiği göz önünde bulundurulmalıdır.

Yeşil

Yeşil: Serin, taze, dinlendirici, gençleştirici ve huzur verici bir renktir. Memnunluk, sükunet ve ümit telkin eder. Açık yeşiller doğuş ve hayatiyet hissini uyandırır. Devamlı bakılsa bile gözü yormaz ve çalışma kolaylığı sağlar. Gri ile karıştırılınca tembellik, sarı ile karıştırılınca canlılık tesiri verir. Maviye yaklaştıkça ruhsal kuvveti artar.
Mavi: Sessizlik ve rahatlık telkin etmesi nedeniyle dinlendirici bir renktir. Soğuk ve sakindir. Düşünme ve karar verme kabiliyetini artırır. Yaratıcı fikirlerin doğmasına sebep olur. Edilgen bir renktir. Açık mavi renkleri kullananların sinir sistemleri kuvvetli olur. İnanma duygusunu doğuran ve kuvvetlendiren bir renktir. Açık tonları sınırsızlık ve sonsuzluk duygusu uyandırır.

Mor

Mor: Hüzün ve içe dönüklük duygusunu veren, soğuk sakin ve düşündürücü bir renktir.Geniş bir yüzey halinde kullanılırsa korku duygusu uyandırır. Pişmanlık doğuran birrenktir. Açık tonu olan eflatun, hassaslığın, inceliğin, koyu mor ise yalnızlıktanhoşlanan, topluma küskün insanların rengidir.

Beyaz

Beyaz: Temizlik ve saflık telkini yapar. Ferahlık verir. Doğruluk ve güven veren biranlamı vardır. Gelinliklerin geleneksel beyazlığı bundandır.
Siyah: Ciddiyet ve ağırlık telkin eder. Keder, ölüm, matem ve karanlığın ifadesidir. Küçük yüzeyler halinde kullanılırsa canlılık, büyük yüzeyler halinde kullanılırsa endişeve korku hissi doğurur.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Published by

share
Bodrum İç Mimarlık
Prev Duyguların Işık Renklerine Göre Hissedilme Dağılımı
Next Doku Etkisinin Bireyler Üzerindeki Görsel Etkisi
Bodrum İç Mimarlık

Comments are closed.